Postopek pravilnega umivanja rok
Umivanje rok je osnovni higienski ukrep za odstranjevanje nečistoč in škodljivih mikroorganizmov z rok. Umivanje in dezinfekcija rok vas bosta zaščitila pred virusi in drugimi nalezljivimi boleznimi, zlasti črevesnimi okužbami.
Pomen umivanja rok
Umivanje rok je osnovni higienski ukrep za odstranjevanje nečistoč in škodljivih mikroorganizmov z rok. Umivanje in dezinfekcija rok vas bosta zaščitila pred virusi in drugimi nalezljivimi boleznimi, zlasti črevesnimi okužbami. Samo v primeru ustreznih in pravilnih higienskih postopkov lahko zagotovimo ustrezno higieno ter zdravje.
Prenos mikroorganizmov
Mikroorganizmi se zadržujejo na vseh izpostavljenih predmetih, še posebej v bolj frekventnih prostorih. Vsakdanji predmeti kot so kljuke, pipe, držala, pulti, embalaža in drugi nečisti predmeti predstavljajo najpogostejši vir prenosa mikroorganizmov na površino rok.
Redno umivanje rok
Zelo pomembno je redno in pravilno umivanje rok:
pred in po uporabi rokavic, pred in po obrokih
po uporabi toaletnih prostorov
pred pričetkom dela z živili
po rokovanju s surovimi živili, embalažo in odpadki
pred in po oskrbi bolnika
vedno, ko so roke umazane
ko pridemo domov.
Izbira ustreznega mila
Milo za roke razgradi maščobo in umazanijo ter tako odstrani do 99% bakterij, dezinfekcijska sredstva na osnovi alkohola pa jih popolnoma uničijo.
Pravilno umivanje rok
Roke zmočimo s toplo vodo in dodamo milo (0-1). Roke namilimo po celotni površini hrbta, dlani in prstov (2-7). Temeljito splaknemo z vodo (8) in z brisačko obrišemo do suhega (9). Z uporabljeno brisačko zapremo vodo (10), nato brisačko takoj odvržemo. Po potrebi temeljito očiščene in osušene roke razkužimo z dezinfekcijskim sredstvom, ki ga ne izplakujemo.