Košarica

Kako pogosto moramo čistiti?

Ste se kdaj vprašali kako pogosto bi morali očistiti različne površine in na kaj morate biti še posebej pozorni? Predstavljamo vam nekaj napotkov, ki jih morate upoštevati pri vzdrževanju popolne čistoče.

Ste se kdaj vprašali kako pogosto bi morali očistiti različne površine in na kaj morate biti še posebej pozorni? Ne glede na to ali ste obsedeni s čistočo ali pa vas nered ne moti pretirano, je čiščenje vašega doma in delovnega okolja nekaj, kar mora ostati na vrhu seznama rednih opravil. Spodaj vam predstavljamo nekaj osnovnih napotkov za čiščenje. Izvedeli boste kako pogosto je potrebno očistiti različne površine v vašem domu, da ohranite visok nivo čistoče in tako obvarujete svoje zdravje ter prijeten izgled.

 

Čiščenje po vsaki uporabi

Gobice in krpe

Po vsaki uporabi moramo splakniti in dobro ožeti vse gobice in krpe za mokro čiščenje. Krpo splaknemo pod tekočo čisto vodo, z rokami ali ožemalnikom dobro ožamemo in pustimo v suhem in zračnem prostoru, da se popolnoma posuši. Krpo ali gobico za dnevno uporabo operemo ali zamenjamo vsakih štirinajst dni.

 Ali ste vedeli?

Gobice in krpe za mokro čiščenje lahko vsebujejo do 10 milijonov bakterij na kvadratni centimeter, kar pomeni, da so potencialno bolj umazane od straniščnih školjk.

 

Dnevno čiščenje

Kuhinjska korita in pulti

Enkrat dnevno moramo očistiti kuhinjska korita. Na prvi pogled lahko delujejo čista, če bi jih pogledali pod mikroskopom pa bi videli, da se na njih zadržuje veliko vrst bakterij in klic, ki povzročajo različne bolezni. Čiščenje in izpiranje hrane ter pripomočkov za pripravo hrane v kuhinjskih koristih izpere bakterije na površino korita, od koder se s kapljicami vode lahko ponovno prenesejo na površino vaših rok. Prav tako moramo po vsaki uporabi očistiti tudi vse kuhinjske pulte, na katerih se pripravlja hrana. Ste že kdaj odložili vrečke iz trgovine na kuhinjski pult? Vrečka je izpostavljena številnim virusom in bakterijam, ki se razmnožujejo v trgovskih centrih, in se prenesejo tudi na vaš kuhinjski pult ter posledično v vaš obrok. Kuhinjske pulte obrišemo po vsaki uporabi in poskrbimo, da so dnevno očiščeni s primernim čistilnim sredstvom za kuhinje.

 

Tedensko čiščenje

Talne površine

Tedensko očistimo vse bolj frekventne talne površine s primernim nevtralnim čistilom za talne površine. Dodatno pozornost moramo nameniti talnim površinam v kuhinjah, kopalnicah, hodnikih in vhodnim površinam. Čiščenje naj zajema suho brisanje ali sesanje prahu ter vlažno oziroma mokro čiščenje talnih površin. V sobah, ki jih ne uporabljamo pogosto, kot so na primer sobe za goste, suho pobrišemo oziroma posesamo prah, lahko pa izpustimo tedensko mokro čiščenje.

 

Posteljnina

Posteljnino vsak teden operemo v pralnem stroju na primerni temperaturi in s primernim pralnim sredstvom, glede na stopnjo občutljivosti tkanine. S pranjem odstranimo hišni prah, bakterije in telesne tekočine, ki se prenesejo na posteljo med spanjem. Posteljo posesamo z globinskim sesalnikom, oddeje in vzglavnike pa prezračimo. Če imate alergijo na pršice in njihove iztrebke vam priporočamo uporabo protialergijskih prevlek s karbonskimi vlakni, ki preprečujejo razvoj pršic v notranjosti. 

 

 

 Namig

Prezračevanje odej in ležišč na svežem zraku in direktni sončni svetlobi je zelo koristno, saj UV žarki uničijo mikroorganizme, ki se razmnožujejo v notranjosti ležišč.

 

Straniščna školjka

Straniščno školjko in pisoarje tedensko očistimo. Sanitarna oprema je lahko rizičen izvor infekcij. V sanitarijah se nahaja dokazljiva prisotnost bolezensko povzročljivih klic. Pred krtačenjem školjke nanesemo čistilo za odstranjevanje urinskega kamna in ga pustimo, da začne delovati. Nato školjko skrtačimo in potegnemo vodo ter brišemo še ostale površine WC školjke s primernim dezinfekcijskim sredstvom.

 

 Namig

Če bomo straniščno školjko redno tedensko čistili, bomo najbolj rizično površino za prenos bakterij in virusov spremenili v najčistejšo površino v stanovanju. Toaletni prostori bodo dobili prijetnejši vonj.

 

Kopalniške armature

Kopalniške armature je potrebno tedensko očistiti s primernim čistilom za odstranjevanje vodnega kamna in ostankov mila. Izogibajmo se abrazivnim pripomočkom in sredstvom za čiščenje, saj lahko poškodujemo glazuro kopalniških armatur. Za čiščenje kopalnice vedno uporabljamo hladno vodo in barvno različne krpe za mokro čiščenje površin.

 

Žarnice in ventilatorji

Vlažno brisanje žarnic oziroma pokrovov stropnih luči bo vaše prostore ohranilo svetle in prijetnejše za bivanje. Ventilatorji lovijo prašne delce, ki se nabirajo na površini in se ob vklopu razpihajo po prostoru. Ventilatorje lahko očistimo z omeli in krpami za suho brisanje prahu ali s krpami za vlažno čiščenje.

 

Odtoki

Odtoke tedensko splaknemo z obilo vrele vode. Mesečno jih temeljito očistimo s primernim čistilom za odmaševanje odtokov, ki raztaplja in razrahljuje organske snovi, ostanke mila ter druge nečistoče.

 

Preproge in oblazinjeno pohištvo

Ne glede na to ali v stanovanju strogo nosite copate, se nečistoča nabira v vlaknih preprog, ki delujejo kot lovilci umazanije. Preproge je potrebno tedensko očistiti s primernim sredstvom za čiščenje tekstilnih površin in posesati z globinskim sesalnikom.

 

Kuhinjski aparati

Z rednim čiščenjem kuhinjskih aparatov lahko podaljšate življenjsko dobo delovanja. Mikrovalovno pečico, toasterje in kavne avtomate redno očistite na zunanjem delu, mesečno pa v skladu z navodili proizvajalca očistite tudi notranjost aparatov.

 

 

Mesečno čiščenje

Ventilatorji

Prah, cvetni prah in drugi alergeni se nabirajo v režah ventilatorjev. Mesečno jih očistite tako, da odstranite pokrov in s sesalnikom za suho sesanje posesate prah in druge nečistoče. Pokrov namočite v čistilni raztopini in ga nežno obrišite. Priporočljivo je profesionalno čiščenje prezračevalnih sistemov vsakih 3-5 let.

 

Zavese in senčila

Enkrat mesečno v pralnem stroju operite zavese in očistite druga senčila, kot so žaluzije. Na zunanjih žaluzijah se nabirata smog in cvetni prah, zato jih je potrebno očistiti s primernim razmaščevalcem. Notranje žaluzije obrišite s krpo za vlažno čiščenje ali omelom za suho brisanje prahu. Pomijte tudi okenske površine na notranji iz zunanji strani.

 

Kopalniške fuge

Kopalniške fuge lahko očistimo s čistilom, ki raztaplja in razrahljuje ostanke mila, hkrati pa fuge tudi dezinficira. S krpo nanesite čistilno sredstvo na površino, pustite delovati nekaj minut, s primerno ročno ščetko podrgnite in dobro splaknite.

 

Avtomobili

Praviloma notranjost in zunanjost avtomobila očistimo enkrat mesečno, za voznike ki dnevno prevozijo daljše razdalje pa je priporočljivo redno čiščenje enkrat tedensko, da se ohrani zdravo okolje v avtomobilu.

 

Polletno čiščenje

Vzglavniki in okrasne blazine

Večino vzglavnikov je mogoče oprati v pralnem stroju po navodilih proizvajalca. Priporočamo pranje blazin na 3- 6 mesecev, da odstranite prah, pršice, presen in neprijetne vonjave.

 

Knjige

Ne pozabimo očistiti knjig, kjer se nabira veliko prahu. Da preprečimo propadanje in razbarvanje knjig, moramo vsaj enkrat letno očistiti prah iz platnic in med posameznimi stranmi tako, da knjigo prelistamo.

 

 

Računalniki in druge elektronske naprave

Notranjost računalnikov in televizijskih sprejemnikov je magnet za prašne delce in lahko povzroči okvaro naprave. Priporočamo pihanje prašnih delcev iz notranjosti naprave vsaj enkrat na pol leta.

 

Hladilniki in pečice

V hladilnikih, pečicah in zamrzovalnih skrinjah je potrebno redno vzdrževati visoko stopnjo higiene. Kuhinjske aparate generalno očistimo enkrat do dvakrat letno. Hladilnike in zamrzovalne skrinje izpraznimo in pomijemo s primernim čistilom, pečice in mikrovalovne enote pa očistimo z razmaščevalcem.

 

 Ali ste vedeli?

Predali za shranjevanje zelenjave lahko vsebujejo do 750x več bakterij od zdravju neškodljivih vrednosti.

 

Letno čiščenje

Kamini in dimniki

Da bi preprečili nepotrebne požare je je potrebno dimnike enkrat letno temeljito očistiti s primernimi ščetkami in saje ter druge prašne delce odsesati z industrijskimi sesalniki. Najbolj primerno je čiščenje takoj po končani kurilni sezoni. Kamine je potrebno očistiti po vsaki uporabi, ter generalno vsaj enkrat letno, saj bomo s tem poskrbeli za zaščito lastnega zdravja.

 

Greznice in odtočni sistemi

Greznice enkrat letno izpraznimo, da preprečimo zamašitev in neprijetne vonjave. Tako bomo obvarovali naš dom pred udarom podtalnice v notranje prostore. Če imate v bližini veliko odpadnega listja je greznice potrebno izprazniti tri do štirikrat letno. Odtočne sisteme redno čistimo s sredstvom za odmaševanje sifonov in cevi, ki raztaplja in razrahljuje lase, ostanke mila in papir. Če bomo poskrbeli za redno čiščenje se bomo izognili umazanim generalnim čiščenjem in preprečili nalaganje nečistoč.

 

 Potrebujete plan čiščenja? Pošljite nam povpraševanje za izdelavo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih